Bilgi Merkezi

SAM programı ile online yayıncılık

İnternet sitenizden radyo yayını yapabilmeniz için öncelikle http://www.bihost.com/radyo-hosting.php adresinde yer alan Radyo hosting paketlerinden herhangi birine sahip olmanız gerekmektedir.

Radyo paketiniz mevcutsa aşağıdaki adımları takip ederek yayın yapabilirsiniz.


Yayın yapma programı olarak SAM tercih edilmiş ve yönergeler bu programa göre hazırlanmıştır. SAM programı ücretli bir program olup deneme sürümünü kurup 30 gün test edebilir veya satın alabilirsiniz.



- http://spacial.com/sam-broadcaster adresine giriş yaparak "Test pro version" butonuna tıklıyoruz. Butona tıkladıktan sonra yönlendirildiğiniz sayfada sistem sizden isminizi ve mail adresinizi isteyecektir. Bilgileri giriyoruz ve "Submit" butonuna tıklıyoruz.



- Belirttiğimiz mail adresine bir onay e-postası gönderilecektir. Mailimizi açarak "Click here" linkini tıklıyor ve onaylıyoruz. Onaylama işlemi yapıldıktan sonra tekrar bir e-posta gönderilir "Download SAM Broadcaster PRO here" linkine tıklayarak programı indirebiliriz.

- Program bilgisayarımıza indirildikten sonra kurulum dosyasına tıklayıp standart ayarlar ile kurulumu tamamlıyoruz.

- İndirme ve kurulum başarı ile tamamlandıysa altta belirtilen ayarlar bölümüne geçiş yapabiliriz.

- Programı çalıştırdığımızda karşımız alt kısımdaki gibi bir ekran gelmektedir.


- Öncelikle orta kısımda yer alan "Queue" bölümüne sürükle-bırak yöntemi ile şarkılarımızı yüklüyoruz. Bu bölüm yayınlanacak parçaları göstermekte olup sıralamaların değiştirilmesine izin vermektedir. Bir parça sonlandığında kuyrukta ki diğer parçaya geçiş yapılır.



- Çalma kuyruğumuza parçalar yüklendiğinde yukarıdaki gibi bir görüntü ile karşılaşırız. Ana ekranda sol üst kısımda "File" menüsünün altında yer alan Play butonuna tıkladığımızda kuyruktaki parçalar sıra ile çalmaya başlayacaktır. Artık SAM program ekranında çalan parçanın sesini duyuyor olmamız gerekiyor.



- Programda dinlediğimiz müziği radyomuzdan yayınlamak için Ana ekranda üst orta kısımda yer alan "Desktop" bölümünden "B" butonuna tıklayıp ikinci ekranımıza geçiyoruz.



- İkinci ekranımız olan "Desktop B" geçiş yapıldığında yukarıdaki şekilde bir görüntü ile karşılaşacağız.



- Desktop B bölümünde sol orta kısımda yer alan "Encoders" penceresindeki "+" tuşuna tıklıyoruz ve açılan küçük penceren "mp3PRO" bölümünü işaretleyip "OK" tuşuna tıklıyoruz.



- "mp3PRO" bölümünde açılan küçük pencerede "Server Details" sekmesine geçiş yapıyoruz. Bu bölümde, "Shoutcast" bölümünü seçiyoruz, Alt kısımda "v1" bölümünü işaretliyoruz. Radyo kurulumunda iletilen, ip adresi, port ve şifremizi yukarıdaki resimde gösterildiği şekilde yazıyor ve "Ok" tuşuna basarak onaylıyoruz.



- Encoder ayarlarımız doğru yapıldıysa yukarıdaki resimde belirtilen "Play" butonuna tıklayarak online yayına bağlanıyoruz. Yayına başarı ile bağlanıldığında "Encoder" bölümünde yukarıdaki resimde belirtildiği gibi "Encoded (süre) streamed" yazısını görüyor olmanız gerekiyor. Sitenizde veya Whmsonic kontrol panelinizde yer alan Player üzerinden kendi yayınınızı dinleyebilirsiniz.



- Mikrofonla anons yapmak veya yayınınıza sesiniz ile katkıda bulunmak için üst kısımdan tekrar ana ekrana "Desktop A" kısmına dönüyoruz. Yukarıdaki resimde gösterildiği şekilde, "Voice FX" menüsünde  "Mic ON" tuşuna tıklayıp alt "Press to talk" bölümünü basılı tutarak sesimizi yayına iletebiliriz. Eğer uzun süreli bir konuşma yapmayı planlıyorsanız alt kısımda yer alan "Lock Talk" tuşuna tıklayabilirsiniz.  Sesli anons sona erdiğinde tekrar "Mic ON" tuşuna tıklayarak mikrofon bağlantımızı kapatabiliriz.



- Yaptığınız yayını siteniz üzerinden dinlerken, SAM programında çalan müzikler ile karışabilir ve sesler birbirine girebilir. Bu problemin önüne geçebilmek için ana ekran "Desktop A" bölümünden "Deck A ve Deck B" kutucuklarındaki sesi kısabilir ve üst menüde yer alan "Air" bölümünden yukarıdaki resimde görüldüğü şekilde  son kısma kadar indirebiliriz. Bu ayarlar ile, SAM programında çalan müzik çok kısık sesle duyulur ancak web sitenizden yayınlanan müzik normal duyulabilir seviyede olmaktadır.

Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

 Bu dökümanı yazdır

Powered by WHMCompleteSolution